За животните и българите

публикувана позиция по повод тигрицата в ЦУМ и все още липсващия Закон за защита на животните (ЗЗЖ)

Теодора Начева, в-к Дневник, печатно издание, 11.11.2006

Тигър в търговски магазин, игуана в нощен бар, папагали в пицария...Това са само част от живите атракции, които би трябвало да привличат клиентела и да забавляват хората! Питам се дали сме варвари или просто безхаберни. Защо собствениците на тези места си мислят, че когато поставят животно в клетка и го изложат на стрес, хорски погледи, силна музика и светлина, те непременно ще спечелят тълпи от клиенти, които ще оставят всичките си пари в техния магазин или бар.
Шумното луксозно парти, което спретнаха в ЦУМ по повод кръщенето на осеммесечната тигрица, беше изумително. Целият хайлайф на столицата се бил събрал. А кръстницата на тигърчето била известна дама от артистичните среди, която навсякъде парадира с любовта си към животните. Е, тигърът не е кон, но пък е животно. Защо ли не им разменим местата? Да стои затворен в специално построената клетка като будистки храм, обграден от стъклени стени и с джакузи за свещена баня. Хора, това е живо същество! Какво си мислихте на грандиозния купон, когато това обезумяло животно, ослепяло от прожекторите, се въртеше в стъкления си храм и се чудеше защо изобщо се е родило!
Но да оставим хайлайфа. Да минем към институциите. Оказва се, че всички държавни органи, които би трябвало да следят за опазването на биоразнообразието и хуманното отношение към животните, са запознати със случая и са издали съответните разрешителни, без да им мигне окото. И Националната ветеринарномедицинска служба, и Министерството на околната среда и водите, в частност Районната инспекция по околна среда и води, са дали своята благословия - диво животно от застрашен вид да се превърне в циркова атракция в търговски магазин. Никой от тези органи не се е съобразил с действащия Закон за ветеринарномедицинската дейност, раздел "Изисквания за защита и хуманно отношение към животните", който изрично забранява причиняването на страх, нараняване, болка, страдание, стрес или смърт на животни. Никоя от институциите не се е съобразила с Конвенцията за  опазване на дивата европейска флора и фауна, която е ратифицирана от България още през 1991 г. и която също забранява притежаването или вътрешната търговия с диви животни - застрашени видове.
Да не забравим да споменем, че собствениците на тигрицата от ЦУМ парадират с факта, че тя е рядък вид сибирски тигър и в света са останали само 400 такива екземпляра. А другият абсурд е, че тръбят по медиите как й били осигурили оптимални условия на живот. Кое е оптималното? Да те затворят в стъклена кутия без слънце и въздух. Да не ти осигурят всекидневната разходка, толкова важна за всяко живо същество? Да те изложат на изкуствена светлина. Да те стресират с шум, възгласи и хорски погледи. Сещам се за едни филми "Стъклената къща" и "Паник стая". Спомняте ли си какво се случваше с героите в тях?
А зоологическата градина? Защо софийският зоопарк, който претендира, че функционира по европейски стандарти и се грижи за опазване на дивите видове, е предостъпил това нещастно животно на хора, които ще злоупотребят с него, които ще го подложат на стрес и ще го поставят в среда, изцяло непривична за вида му. А когато тигрицата се разболее от стреса, причинен й от живот в ненормална за нея среда, ветеринарите на зоопарка ли ще я евтаназират? А къде ще я погребем? В някой будистки храм може би?
Постоянно чувам: "Ние хората не сме оправили, вие за животните сте се загрижили!" Само че те не разбират, че грижата за хората минава през грижата за животните.
А като си говорим за отговорност и за регулация, да поразсъждаваме защо нашите министри и зам.-министри, специалистите в Министерството на земеделието и ветеринарните власти от шест месеца въртят по институциите проектозакона за Защита на животните и не искат да го приключат и да го пуснат за гласуване. В проектозакона има специален раздел "Диви животни, отглеждани в колекции или от физически лица", в който ясно е написано: "Не се допуска внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на примати и диви котки с изключение на зоологически градини и спасителни центрове." Ако този закон беше факт, бруталната случка в ЦУМ нямаше да бъде допусната. Този проектозакон трябваше да е влязъл в Народното събрание още през септември (според параграф 23 на ЗВМД), но чудно защо го бавят и подменят постоянно.

© 2003-2018  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3