Европейската комисия отхвърли предложението за отлагане на 2012 като краен срок за пълна забрана за отглеждане на кокошки-носачки в клетки

07.03.10 / Новини - Европейски съюз

През изминалата седмица Европейската комисия разглежда предложението на полското представителство за отлагане на пълната забрана за отглеждане на кокошки-носачки в клетки за 2012 година. Министрите на земеделието са били информирани за предложението на полската страна предната седмица, но нито една държава-членка не го е подкрепила. Новият Комисар по въпросите на здравеопазването на Европейската комисия, г-н Джон Далли, е заявил категорично, че отлагателен срок няма да бъде приеман. Далли също е поощрил полското представителство да използва европейската програма за развитие на селските райони за инвестиране и адаптиране на системите за отглеждане на кокошки в страната им.
Позицията на Европейската комисия е абсолютно ясна и касае всички страни-членки, включително и България. Това означава, че и българските производители на яйца и отглеждащи кокошки-носачки в клетки трябва до 2012 година да подменят системите си за отглеждане със съществуващите алтернативи – подово отглеждане или свободно отглеждане (с достъп до открито пространство).


© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3