500 яйца от кокошки, отглеждани свободно

«И те имат нужда от пространство» е мотото, под което на  7. 10. 2007 г. (неделя) от 12.00 ч. в заведението Баба Яга ( зад паметника на Съветската армия) ще се проведе събитие по случай дните за защита на животните.

Идеята на инициативата е да се провокират от една страна – потребителите да купуват така нар. яйца от кокошки отглеждани “подово” и «свободно». И от друга – прозводителите да подобрят условията на отглеждане на своите носачки. В момента в България около 70% от яйцата се произвеждат от кокошки, отглеждани в клетки. В кафезите птиците стоят една върху друга, осакатяват се, нараняват се, чупят костите и крилата си.

Европейският съюз отдавна е определил този начин на отглеждане за нехуманен. Според ЕС препоръките производителите трябва да заменят кафезите с подово отглеждане и отглеждане на открито. Това са хамбарни системи с подова настилка, в които птиците се движат свободно.

Това събитие е част от проекта «Повишаване на обществената загриженост относно консумацията и производство на яйца в България”, който се реализира от организация за защита на животните “На ти с Природата”, като част от по-мащабна европейска кампания на Eurogroup for animals (организация за защита на животните към Европейския парламент).

Подобно събитие се прави за първи път в България и акцентира върху хуманното отглеждане на птиците-носачки.

По време на събитието доброволци на организацията ще изпържат 500 яйца от кокошки, отглеждани свободно, предоставени безплатно от супермаркети Пикадили. Яйцата ще се раздават на всички посетители на събитието.

На събитието ще бъдат поканени представители на Министерството на земеделието, Дирекция «Аграрно развитие», Националната ветеринарно-медицинска служба – д-р Мадлен Василева, отдел Европейска интеграция, Съюзът на птицевъдите, неправителствени организации и граждани.
 
Заповядайте на 7 октомври (неделя) 2007 г.  в 12.00ч в Баба Яга да опитаме заедно яйцата от кокошките отглеждани свободно.

Теодора Начева
На ти с Природата

© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3