Организации от цяла Европа настояват Европейската Комисия да забрани търговията с тюленови продукти

април 2008

На 25 април 2008 г. организации от цяла Европа настояват пред Европейската Комисия да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на ЕС след нови доказателства за жестоки практики при лова на тюлени.

медиите

Организации за защита на животните от цяла Европа, съвместно с Международния фонд за защита на животните (IFAW), HIS, Еврогрупата за защита на животните, към които се присъединява и сдружение „На ти с природата”, днес призовават Европейската Комисия, чрез обръщение до медиите в цяла Европа, да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на Съюза след нови доказателства за жестоки практики в продължаващия индустриален лов на тюлени в Канада.

 Снимки и заснет материал от този месец опровергават твърденията на Канада, че новите правила, които Канада прилага от тази година, са направили годишният лов по-хуманен. Снимките еднозначно показват ловци, които пренебрегват постановленията, като не успяват да убият тюлените бързо, а закачат на куки и вдигат живи тюлени в лодките. Много от ранените или убити тюлени се изгубват във вълните, тъй като ловците не могат да ги достигнат навреме. Поради тези причини организациите за защита на животните от цяла Европа днес едновременно дават прес конференции в собствените си държави, за да поискат от Комисията да забрани продажбата и вноса на тюленови продукти.

 Шерил Финк, която е старши изследовател в IFAW, посети Източния бряг на Канада по-рано този месец, за да стане лично свидетел на начина, по който ловците бият с прътове тюлени до смърт. Тя заявява: “Никой, който стане свидетел на това как тези тюлени се пребиват до смърт и се влачат по леда, не би могъл да поддържа тезата, че ловът е станал по-хуманен. Нашият заснет материал показва лова толкова жесток, колкото е бил винаги, като той няма място в една модерна държава като Канада.”

Сдружение „На ти с природата” се присъединява към общото европейско послание и счита, че и хората в България нямат желание да защитават този жесток лов, като позволяват тези продукти на територията на Европейския съюз. Приканваме българските политици да направят всичко в рамките на възможностите си и лобират пред Европейската Комисия за забрана на търговия с продукти от тюлени. Това най-мащабно в света убиване на морски бозайници продължава вече години наред. Време е европейското хуманно съзнание да надделее и поне ние да не бъдем част от тази жестока търговия.

 Сдружение „На ти с природата” е част от Eurogroup for Animals (Еврогрупа за животните), коалиция на територията на Европа от организации за защита на животните, като всички ние днес настояваме за незабавна забрана на тюленови продукти след представянето на новите доказателства.

Забраната на тюленови продукти също така широко се подкрепя от Европейския парламент. През 2006 г. рекорден брой от 425 парламентаристи подписаха Писмена декларация, която настоява Комисията да забрани търговията с всички тюленови продукти. Ловът на тюлени бе осъден и от Парламентарната вътрешна група за благосъстояние и защита на животните.

 Организациите за защита на животните и европейските парламентаристи не призовават за край на традиционния лов на инуитите (в съответствие с хуманните стандарти за благосъстояние на животните). Ловуването на канадските инуити на качулати тюлени в канадска Арктика убива под 1% от животните.  Забраната се отнася единствено за търговския индустриален лов на тюлени в големи мащаби.

Очаква се в близките няколко седмици Ставрос Димас, Комисар по околната среда на Европеския съюз, да съобщи решението си за възможна забрана.

Снимки и заснетия видеоматериал на лова може да бъдат открити на:

www.protectseals.org

www.thenewsmarket.com/ifaw/.

За повече информация: 928 78 88, 0888 69 52 68, officeiwnsorg

 
Забраната на тюленови продукти е широко подкрепяна от европейските парламентаристи. През 2006 г. 425 европейски парламентаристи подписаха резолюция, която настоява Комисията да забрани всички тюленови продукти на територията на ЕС.
Холандия, Белгия, Хърватия, Словения, САЩ и Мексико вече са въвели забрана във вътрешното си законодателство на търговията с тюленови продукти в страните си. Германия и Италия планират тяхната забрана.
Настоящото правителство на Канада е заявило, че е позволено 275,000 тюлена да бъдат убити тази година.

© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3