Нова акция с писма - за по-добри в Европа - срещу УБИЙСТВАТА на тюлени

май 2008

Нашият глас може да бъде чут, само ако бъдем активни. В близките два месеца главните комисари на Европейския съюз ще се произнесат по отношение търговията с тюленови продукти.
За по-добро европейско общество, в което да живеем - бъдете активни и изпратете по пощата общото ни послание - на български език *

Изпратете по пощата по- долния текст на съответните адреси. Ще ви отнеме само 10 минути - да отпечатате, подпишете и пуснете в първата пощенска кутия. Тези 10 минути имат значение за комисарите и за тюлените, защото ще видят, че хората не са безразлични и имат мнение.

до:
 
Jose Manuel Barroso
The President of the Commission   The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B  -  1049     Brussels

  Stavros Dimas
The Environment Commissioner   
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B  -  1049     Brussels

 Peter Mandelson
Trade Commissioner
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B  -  1049     Brussels
 
Androula Vassilou
Health Commissioner
The Commission of the European Union 200 rue de la loi
B  -  1049     Brussels
 
 
Уважаеми Господин Комисар,
Европейската комисия скоро ще вземе решение относно действията на ЕС спрямо търговския лов на тюлени.

Аз призовавам за пълна забрана в ЕС на вноса и търговията с продукти от тюлени (кожа, мас и др.) без изключения.  Канадският годишен улов представлява най-големия лов на морски бозайници в света.

Тази година  ще бъдат избити 275,000 тюлена, 98% от които са бебета на не повече от три месеца.

Много тюлени ще изстрадат бавна и мъчителна смърт само, за да бъде използвана кожата им в луксозните продукти, търгувани в Европа и света.

Аз съм ужасен от жестокоста на този търговски лов. Докладът на европейската агенция за безопасност на храните установи,  че по време на този търговски улов животните не винаги се умъртвяват бързо, причиняват се излишни страдания и ловците често не се съобразяват с Канадското законодателство.

Вярвам, че забраната за търговия на тюленови продукти в Европейския съюз е единственият подходящ отговор. Алтернативи като: по-високи стандарти за хуманно отношение при лова на тюлени са нереалистични. Ловът на тюлени се разпространява бързо в неприемливи зони и нестабилната околна среда прави невъзможно да се прилагат  стандарти за хуманно отношение. Канадското законодателство за морските бозайници е недостатъчно и често не се прилага. Твърдя, че  вариантът - повече законодателство - е неприемлив!

Вярвам също така, че Комисията трябва да гледа на въпроса с търговския лов на тюлени като на въпрос за опазване на околната среда. Арктическата ледена покривка изтънява от климатичните промени. Това значително намалява зоните за размножаване на тюлените и увеличава смъртността сред малките. През 2002 година три четвърти от малките измират поради липса на лед, още преди дори да започне ловът. При това, ловната квота често превишава препоръките на Канадското правителство. Практически, броят на убитите тюлени надхвърля нормата всяка година. Определянето на високи квоти, при тази неяснота на ледената покривка, е незачитане на всички научни принципи. Тези тревоги не бива да бъдат подминавани с лекота от Комисията.  Ловът на тюлени е икономически нерентабилен сектор. Той прави едва половин % от БВП на канадската провинция Нюфаундлед и Лабрадор,а тази година цената на кожата е спаднала драматично. Ловът просто е силно субсидиран от канадското правителство, което харчи милиони за пропагандиране на лова в чужбина, финансира проучвания и осигурява услуги на ловците.

САЩ са забранили търговията с тюленови продукти през 1970г.

Проучванията сочат, че в Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Португалия, Словения, Белгия, Холандия и Швеция мнозинството граждани подкрепят забраната за търговия с тюленови продукти.  Призовавам Ви да представите мнението на милионите европейски граждани, които отхвърлят тази търговия.

Искрено ваш,

 

* Българският език е официален език за кореспонденция с европейската администрация

© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3