НК и животните (2009 г.)

искания на кампанията - листовка

2009 година започна с искания на граждани и прирозащитници, Наказателният кодекс на Република България да включва наказания за проява на особена жестокост към животните и организиране на боеве с животни.

Гражданска група "Град за отговорни хора" организира подписка под надслов "Насилието над животни е престъпление!". Подписката е проведена на 24-25 януари и на 31 - 01 февруари, като събра над 31 000 подписа за тези 4 дни.

Сдружение "На ти с природата" участва в инициативата с доброволци, които събираха подписи по места, както и чрез отпечатване листовката на кампанията.

Акцията е в подкрепа на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от г-жа Евдокия Манева и Елиана Масева (ПГ на ДСБ). Пълен текст на предложението можете да прочетете тук.


Кампанията приключи на 2 април 2009 година с гласуване на промени в Наказателния кодекс от Народното събрание на Република България. Внесените предложения от депутатите Манева и Масева бяха частично приети. Бе приета нормата за наказание със затвор и пробация за организаторите и инициаторите на боеве с животни. Парламентът отхвърли предложението за включване на проявите на особена жестокост към животни в НК.

Допълнителни линкове с информация за тази кампания
© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3