Откритият пазар за домашни любимци

снимането на пазара е трудно. в случай на проверка "продавачите" са изключително бързи, "пакетират" стоката си за минути и чакат бурята да отмине. пазарът работи само през уийкендите, когато всъщност държавните инспектори са в почивка.

Става въпрос за  така наречения "пазар за животни", разположен на малка улица, безименна, зад театър “София” и парка Заимов, до 17 ДКЦ.

Пазарът представлява сборище от автомобили с открити багажници, пълни с тесни и претъпкани клетки с кучета, котки, зайци, дори и кокошки.От общината са поставени сергии и малки павилиони, които не отговарят на никакви стандарти за продаване на животни, но се използват за тази цел. Може да се видят още риби, морски свинчета, хамстери, мишки, дори и екзотични животни, като змии, хамелеони, гущери.

Повечето животни се продават във видимо нездрав вид, изложени на студа и изглеждат недохранени. Животните нямат документи за здравен статус и законово родословие, повечето са безпородни, въпреки че търговците ги продават на цени за породисти животни и заблуждават наивните клиенти.

В действителност, най-често тези животни се развъждат от въпросните търговци в стари изоставени къщи в покрайнините на София и околностите. Това са мръсни помещения с вътрешни дървени преграждения по подовете на стаите за разделяне на животните, в които венеринарен лекар не стъпва. Смъртността между животните е много висока, но това не е притеснение за техния "производител". Той, така или иначе, не залага на качеството, а на количеството. Инвестициите са нулеви, освен мизерната храна, която се подхвърля на животните. Оцелелите заминават за пазара, а и за зоомагазините в София и страната. Целият този бизнес разчита само на едно - наивността и ниската информираност на клиентите си! А клиентите са предимно деца, на които родителите не желаят да откажат малък подарък - домашен любимец. Но родителите рядко се досещат да вземат животното с паспорт, да проверят лиценза на продавача, и да се обадят на ветеринарния лекар, който се е подписал в паспорта (ако изобщо такъв има) на животното, за да проверят истина ли е или не това, което пише в паспорта. Резултатът най-често е един: до две седмици животинчето си е отишло, а детето е разстроено с месеци.

На пазара може да се видят и купища птици - папагали, канарчета, други. Птиците са в тежко състояние. Често в един кафез има по 30-40 папагалчета, натрупани едно върху друго, част от тях мъртви.

По сергиите няма ценоразпис и продажбата на животните става по договорка.

Този пазар същестувва от години наред и продължава да го има дори днес, в края на 2008 г., две години след приемането ни в Европейския съюз.

© 2003-2019  iwns.org | изработено от enigra | изградено с TYPO3